Irak’ta Uyuşturucu Bağımlılığı Sorunu Büyüyor
3 mins read

Irak’ta Uyuşturucu Bağımlılığı Sorunu Büyüyor

Irak’ta Uyuşturucu Bağımlılığına Karşı Mücadele Devam Ediyor

Irak, özellikle gençler arasında yaygınlaşan uyuşturucu bağımlılığı sorunuyla başkent Bağdat’taki rehabilitasyon merkezinde kararlı bir mücadele veriyor. Başkent Bağdat’taki rehabilitasyon merkezinde şu anda 5 binin üzerinde bağımlının tedavi gördüğü belirtiliyor.

Ülkede binlerce genç, rehabilitasyon merkezlerinde tedavi görerek bağımlılıktan kurtulmaya çalışırken, uyuşturucu kullanımının ve bağımlılığının artmasının temel nedeninin kötü arkadaşlıklar ve bu maddelere kolay ve ucuz erişim olduğu vurgulanıyor.

“Kendimi Asarak İntihar Etme Noktasına Geldim”

AA muhabirine konuşan 23 yaşındaki uyuşturucu bağımlısı Cebbar Hüseyin, 2017 yılından beri uyuşturucu kullandığını açıkladı. Kötü arkadaşlıkların uyuşturucuya başlama sebebini oluşturduğunu belirten Hüseyin, uyuşturucu yüzünden okulunu bırakmak zorunda kaldığını ifade etti.

Rehabilitasyon merkezinde tedavi gören Hüseyin, “Kristal adı verilen uyuşturucuyu kullanmaya başladığımda uyku uyumuyor, evde duramıyordum. Çok yoruldum ve ailemi de yordum. Onlarla sorunlar yaşamaya başladım. Kendimi asarak intihar etmeye bile çalıştım. Rehabilitasyon merkezinde tedaviye başlayınca psikolojik olarak da rahatladım.” şeklinde konuştu.

Çeşitli nedenlerle sokak hayatına atılan 16 yaşındaki İlya İhsan da uyuşturucu bağımlılığına kapılanlardan biri. Kendi deneyimlerini paylaşan İhsan, rehabilitasyon sürecinin iyi ilerlediğini ve psikolojik destek aldıklarını belirtti.

Irak Sağlık Bakanlığı Uyuşturucuyla Mücadele ve Rehabilitasyon Merkezi Müdür Yardımcısı Velid Müslüm, merkeze şu ana kadar 9 binin üzerinde başvurunun yapıldığını ve 4 bin 700 uyuşturucu bağımlısının tedavi altına alındığını açıkladı.

Bununla birlikte, Irak İçişleri Bakanlığı Uyuşturucuyla Mücadele Birimi Basın Dairesi Başkanı Hüseyin Temimi, hükümetin uyuşturucu ticaretiyle mücadelesini sürdürdüğünü ve birçok uyuşturucu kaçakçısının yakalandığını vurguladı. Uluslararası uyuşturucu ticareti yapan binlerce kişinin de yakalandığını ve bazılarının idam cezasına çarptırıldığını ifade etti.

“Uyuşturucu Tacirlerine İdam Cezası Verilmeli”

Uyuşturucu ile mücadele konusunda uzman olan hukukçu Şirin Zengene, uyuşturucu kullanıcılarının idam edilmesinin insan hakları açısından kabul edilemez olduğunu ancak uyuşturucu ticareti yapanlara karşı idam cezasının en caydırıcı ceza olduğunu düşündüğünü belirtti. Zengene, hapishanelerde uyuşturucu kullanımının yaygın olduğunu ve bu sorunun çözümü için idam cezasının caydırıcı bir önlem olabileceğini dile getirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir